facebook   Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
KezdőlapProgramjainkMegvalósult programok„Látószög” – roma kulturális és műveltségi verseny

Bejelentkezés

Zöld Élettér Egyesület

Online

Oldalainkat 138 vendég és 0 tag böngészi

„Látószög” – roma kulturális és műveltségi verseny

-„Látószög” – roma kulturális és műveltségi verseny 9. és 10. osztályos tanulók részére
-„Látószög” – roma kulturális és műveltségi verseny 7. és 8. osztályos tanulók részére

A verseny során mind a levelező, mind a döntőnek számító szóbeli megmérettetés során több műveltségterület tudásának együttes felmutatására van szüksége a versenyző csapatoknak. Külön sajátossága a versenynek, hogy hangsúlyosan a roma kultúra elemeit kívánja feldolgozni, megismertetni a feladatok megoldása során. Ennek kapcsán a roma irodalom, képzőművészet, zene, tánc, mozgókép alkotásait, alkotóit, az alkotások témáit dolgozzák fel a versenyzők. Lényeges célként jelenik meg a feladatok megoldása során, hogy a diákok felismerjék a cigány magas kultúra szerepét az egyetemes művészetben és kultúrában. Az irodalmi feladatok célja az olvasás megszerettetése, világkép alakítása, a nemzeti kultúrához való kötődés, erkölcsi és esztétikai értékek felsorakoztatása, az érzelmi élet gazdagítása. Ehhez kapcsolódóan a kommunikációs együttműködési képesség megszerzése.

Az ének-zene és tánchoz kapcsolódó feladatok célja és feladata, hogy ebben az érzelmi szempontból is érzékeny korban a diákok megszerzett ismeretei egységes világképpé formálódjanak, stabilizálódjanak, használható és alkalmazható műveltséggé változzanak. Cél továbbá, hogy felismerhetővé és egyértelművé váljanak azok a kultúrákat összekötő sajátosságok, melyek a magyar és a cigány zenének, táncnak is hasonló elemei.

A verseny során fontos célként jelenik meg a kritikai gondolkodás fejlesztése, az esztétikai

fogékonyság, a fantázia fokozása. Fontos feladat, hogy értékálló ismeretekkel fölvértezve a tanulók megfelelő kritikai érzékkel tudjanak különbséget tenni jó és rossz, művészi érték és giccs között.

Lényegesebb célként jelenik meg az együttműködés, az egymásra utaltság pozitív szükségszerűségének, értékességének megjelenítése, erősítése.

Elérhetőségeink

  • +36 / 93 311 - 550
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 8800, Nagykanizsa Zrínyi u.42

08_tuv.jpg
06_fi.jpg
04_dan.jpg
03_eem.jpg
07_velux.jpg
01_okomenikus.jpg
05_autonomia.jpg
eet.jpg
02_ntp.jpg
plyzat.org logo.jpg