facebook   Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
KezdőlapProgramjainkAktuális programok„VI. Országos Roma Fesztivál”

Bejelentkezés

Zöld Élettér Egyesület

Online

Oldalainkat 96 vendég és 0 tag böngészi

 „VI. Országos Roma Fesztivál”

A Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés és Népművészet Kollégiumához benyújtott „VI. Országos Roma Fesztivál” című 3607/00648 azonosítószámú pályázatát a Közművelődés és Népművészet Kollégiuma 2012. december 3.-án támogatásra alkalmasnak minősítette.

Szövetségünk szervezésében jött létre más kulturális programok mellett évről-évre az I.-IV. Dunántúli Regionális Roma Fesztivál. 2008-ra a DRVSZ országos szintű szervezetté vált, ennek arányában nőtt fesztiválunk is országos méretűvé. Az azóta „Országos Roma Fesztivál” névre hallgató rendezvény 2011-ben új programelemmel bővült: tehetségkutató versenyt indítottunk, amely megmérettetésen fiatal roma előadóművészek indulhatnak. A hagyomány részévé vált, hogy a tehetségkutató nyertese a következő fesztiválon már fellépőként szerepel. Az elmúlt és az idei évek sikerességén felbuzdulva szeretnénk az Országos Roma Fesztivált 2013-ban is megrendezni.

 

Szervezetünk munkásságát évek óta több önkéntes is segíti, így a program egésze közben nagy segítségére vannak az egyesületnek.

Rendezvényünk célja, hogy a roma kisebbségben megerősödhessen hagyományaikhoz, kultúrájukhoz való kötődésük, ezen keresztül pedig identitástudatuk. Másik fontos célunk, hogy a fellépő előadókon keresztül a többségi társadalommal is megismertessük, megértessük a roma hagyományokat. Ily módon talán befogadóbbakká, nyitottabbá válnak a roma emberekkel szemben.

Részletes programterv:

 

A rendezvény 12 órakor kezdődik a roma képzőművészek festményeiből létrehozott kiállítás megnyitójával. A kiállítást Nagy József György és Ferkovics József nyitja meg.

A megnyitót követően a látogatóknak lehetőségük nyílik Ferkovics Józseffel a kiállításon megtekinthető festményeiről, illetve a roma képzőművészetről általánosságban kötetlen beszélgetést folytatni.

Ferkovics József 1961-ben született Letenyén. 13 évesen már rajzversenyt nyert Japánban, tanulmányait a pécsi Művészeti Szakközépiskola grafika és rajz szakjain végezte. Később Budapestre kerülve a Képző- és Iparművészeti Főiskola magántanulója lett. Munkásságát számos kiállítás és elismerés dicséri.  

A kiállítás követően a fesztivált megnyitja Nagy József György, a Demokratikus Roma Vezetők Szövetségének elnöke.

A Kanizsa Csillagai együttes a magyarországi cigány kultúra beás, lovári és romungro dalait hagyományos népi viseletben adja elő. Fellépéseik alkalmával olyan hangszerkavalkáddal találkozhatunk, mint: gitár, buzuki, cajon, tambura, kanna, kanál, szájbőgő, hegedű, nagybőgő és kontra. Táncosaik zalai, szatmári, erdélyi és zempléni cigánytáncokat mutatnak be. A Kanizsa Csillagai napjaink azon kevés együttesei közé tartozik, akik a beás népcsoport dalait, táncait, népviseleti hagyományát őrzik és igyekeznek megismertetni ország-világszerte. Számos magyarországi fellépésükön kívül bejárták már Német-, Francia-, Olasz- és Csehországot, Svájcot, Szlovéniát, Ausztriát, de még Tajvant is. Munkásságuk elismeréseképp 2000-ben elnyerték a Nagykanizsa Városért Kitüntetést, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány Közéleti Díját, 2003-ban pedig az Országos Cigány Önkormányzat Közéleti díját, valamint a Zalai Megyei Közgyűlés Közművelődési Nívódíját.

A Nagy Béla vezette Roma Csillagok Hagyományőrző Cigány Tánccsoport pécsi illetőségű együttes, amely általában zenekarokkal együttműködve tartja meg fellépését, most azonban külön láthatóak majd a színpadon, hogy szépséges színes cigány népviseleteikben mutathassák be a különböző cigány táncok széles tárházát.

Orsós Vendel amatőr roma zenész, aki gitárjátékával és énekével régóta a kanizsai közönség kedvence, de fellépéseivel bejárta már egész Európát is.

A Romungro Gipsy Band egy roma és egy magyar fiatalember együttműködéséből 2007-ben született csornai zenekar, amely azóta további három taggal bővült. Autentikus lovári és beás népzenét játszanak olyan hagyományos hangszereken, mint akusztikus gitár, kanna, kanál, amelyet szájbőgő, nagybőgő, darbuka és  mandolin egészít ki. A zenekar 2011-ben nyerte el az országos Fringe Fesztivál zenei különdíját, amelynek köszönhetően a Roots and Routes Nemzetközi Tehetségkutató Program keretein belül képviselhették a magyar roma kultúrát.

Eliseba (Bogdán Erzsébet) nagykanizsai hastáncos, aki tehetségével, színes előadói világával minden fellépésén elbűvöli közönségét.

A Nagykanizsai Vörös Rózsák Hagyományőrző és Néptáncegyüttes Kopár Antal vezetésével működő zenés-táncos előadásaiban helyet kap a zalai beás, szabolcsi oláh, nagyecsedi, valamint az erdélyi: csávás-csingerás, marosvidéki, sárpataki és őrkői cigány zene és néptánc.

Az együttes eddigi munkásságáért Nívó Díjban, 2007-bena Zala Megyei Közgyűlés Kitüntetésében, valamint 2009-ben az Országos Cigány Önkormányzat Közéleti Díjában részesült.

Bogdán Norbert, a IV. Országos Roma Fesztivál tehetségkutató versenyének első helyezettje. Azóta járt országos zenei tehetségkutató versenyen is, most pedig a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendéke.

 

Fesztiválunk célja kettős: egyrészt szeretnénk, ha a többségi társadalom itt megjelent tagjai kedvező benyomással távoznának a rendezvényről, ezáltal a romák integrálódása is könnyebbé válna identitásuk megőrzése mellett. Szervezetünk szeretne hozzájárulni a romákkal szembeni előítéletek felszámolásához, ezért tartja az ehhez hasonló programokat remek alkalomnak ahhoz, hogy nemcsak maguk a romák, hanem mindenki más is megismerkedhessen a cigány kultúra színes világával.

Másik célunk a fesztivál keretein belül megrendezett Tehetségkutatóban rejlik, amely elsősorban alkalmat ad a bemutatkozáshoz, valamint reményeink szerint hozzásegít sok tehetséges fiatal művészt tehetségük elismeréséhez, ismertté válásukhoz. 

 

Elérhetőségeink

  • +36 / 93 311 - 550
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 8800, Nagykanizsa Zrínyi u.42

08_tuv.jpg
06_fi.jpg
04_dan.jpg
03_eem.jpg
07_velux.jpg
01_okomenikus.jpg
05_autonomia.jpg
eet.jpg
02_ntp.jpg
plyzat.org logo.jpg