facebook   Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
KezdőlapProgramjainkAktuális programok„Lumina – Lámpás” Tehetségsegítő program

Bejelentkezés

Zöld Élettér Egyesület

Online

Oldalainkat 24 vendég és 0 tag böngészi

„Lumina – Lámpás” Tehetségsegítő program

„Lumina – Lámpás” Tehetségsegítő program

 

A Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége 2013. január 20. napján pályázatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumához. A „Lumina – Lámpás” Tehetségsegítő program NTP-RITP-12-P027 azonosítószámú pályázatának szerződéskötésére 2013. május 31.-én került sor.

A szervezet lényeges célkitűzéseként jelent meg a tehetséges roma fiatalok tanulmányainak támogatása, segítése, hogy később a magas szintű egyetemes kultúrával és tudományos ismeretekkel, nyelvtudással rendelkező roma értelmiség csoportját bővíthessék. Ennek érdekében az Oktatásért Közalapítvány támogatásával valósította meg a szervezet kettő, művészeti és társadalomtudományi tehetségműhely programját, melynek keretében 20-20 fő nagykanizsai roma származású/hátrányos helyzetű tehetséges 5.-10. osztályos tanulónak a megsegítését, támogatását, művészeti fejlesztését valósította meg. Folyamatban lévő projektként van jelen a szervezet tevékenységében a TANDEM Fejlesztési Alap támogatásából megvalósuló komplex fejlesztési program, mely a nagykanizsai Családok Átmeneti Otthonában élő 1-14 éves gyermekek részképesség és szociális képesség fejlesztését valósítja meg a szülők számára nyújtott munkaerő-piaci tréningekkel és motivációt megerősítő foglalkozásokkal párhuzamosan.

 

A program a DRVSZ „Lumina – Lámpás” tehetség klub tagjai, valamint eddig rejtett tehetségek számára kíván élményeik bővítésén, tehetségük bemutatásán, valamint tapasztalatcserén keresztül lehetőséget nyújtani a hatékonyabb, motiváltabb tehetségfejlesztés elérésére. A szervezet tehetség klubja működésének, programjainak bővítése valósulhat meg a programon keresztül. A tehetségfejlesztő program a gazdagítás, dúsítás módszerére épül, a tanulók személyiségfejlődésének támogatása, valamint a személyre szabott fejlesztés biztosítása érdekében. A gazdagító program során az érintettek egy csoportja lehetőséget kap új, az alkotóképességet erősítő, motiváló kiránduláson való részvételre, és valamennyi érintett tehetség tehetségterületüknek megfelelő produkció létrehozására, valamint alkotásuk, művészeti produktumuk bemutatására.

 

A program célja:

 • Tehetségnap szervezése, megvalósítása, a tehetséges fiatalok produkcióinak megvalósítására, bemutatására
 • A roma/cigány gyermekek tehetséggondozásával, fejlesztésével foglalkozó intézmények, civil szervezetek munkatársainak és a tehetséges fiataloknak a tapasztalatcseréje
  • Kirándulás, ismeretbővítő programok szervezése, lebonyolítása a tehetséges tanulók számára tapasztalataik fejlesztése érdekében, újszerű kulturális élmények megélésének biztosítása
  • Kiemelkedő roma/cigány származású személyiségek életútjának megismerése, tapasztalatainak, szakmai tudásának átadása a tehetség klub tanulói számára
  • Rejtett tehetségek felismerése, bemutatkozása pályázati kiírás és támogatói ajánlás segítségével

 

A program megvalósítása két helyszínen történik:

A 2 napos kirándulás és kulturális programok Pécs városához kötődnek, ahol a tehetség klub 15 tanulója vesz részt különböző kulturális programon, találkozókon, tapasztalatcserén.

A program során Tehetségnap keretében a DRVSZ tehetség klubjának tanulói, eddig nem ismert, rejtett tehetségek, valamint a szervezettel kapcsolatban álló roma civil szervezetek támogatott tehetségei lehetőséget kapnak, hogy tudásukat, tehetségüket bemutassák.

 

Az egyesület rövidtávú tervei között szerepel, hogy kibővítve folytatja a „Lumina -  Lámpás” Tehetség klub tevékenységét, a tehetséges roma/cigány fiatalokkal való foglalkozást és tehetséggondozást pályázati források és önkéntesek  segítségével. A helyi önkormányzattal együttműködve lehetőséget biztosít ezen tehetséges fiatalok nyilvános eseményeken való részvételére.

A tehetséges gyermekek, fiatalok után követése továbbra is rendszeres feladata marad a szervezetnek. Ennek biztosítéka a szervezetnek az oktatási intézményekkel kialakított jó kapcsolata, a roma civil szervezetekkel fenntartott folyamatos együttműködése, a roma/cigány közösségekben végzett családsegítői, támogatói tevékenysége.

 

Elérhetőségeink

 • +36 / 93 311 - 550
 • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • 8800, Nagykanizsa Zrínyi u.42

08_tuv.jpg
06_fi.jpg
04_dan.jpg
03_eem.jpg
07_velux.jpg
01_okomenikus.jpg
05_autonomia.jpg
eet.jpg
02_ntp.jpg
plyzat.org logo.jpg