facebook   Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
KezdőlapProgramjainkAktuális programok"Lendületben"című Kulturális kavalkád konferencia és Roma- expo

Bejelentkezés

Zöld Élettér Egyesület

Online

Oldalainkat 25 vendég és 0 tag böngészi

"Lendületben"című Kulturális kavalkád konferencia és Roma- expo

"Lendületben"című

Kulturális kavalkád konferencia és Roma- expo


A Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége 2013. május 31. napján pályázatot nyújtott be a Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Művelődési és Sportosztályára. A „Lendületben"című kulturális kavalkád konferencia és roma- expo pályázat szerződéskötésére 2013. augusztus 5.-én került sor.

Szeretnénk megrendezni egy konferenciát a cigányság népművészete témakörben. Elsődleges célunk meghatározni azt, hogy miképp tudunk a népművészet fennmaradásáért küzdeni. Egy nép számára a hagyományai és kultúrája, ezen belül is a legfőképpen a népművészet jelenti a fennmaradást.

A roma kultúrának nagy hagyománya van. Azonban napjainkban egyre inkább kezdi elveszíteni jelentőségét. Az asszimilálódás következtében a cigány etnikai kisebbség inkább lemond saját népének kultúrájáról, minthogy a többségi társadalom stigmatizálja őket.

Konferenciánk fő témája: a roma ifjúság számára miként tudjuk leginkább továbbítani a roma néphagyományainak értékeit. Szeretnénk átfogóan, mindenre kiterjedően értelmezni a témát, ezért minden olyan szemszögből meg kívánjuk vizsgálni, amely összekapcsolható a aromák kultúrája.

 

 

 A konferencia részletes programja

Megnyitó–Cseresnyés Péter, Nagykanizsa Megyei Jogú Város polgármestere

Nagy József György, a Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége elnöke a konferencia céljait, koncepcióját, menetrendjét mutatta be

Cigány népművészet a kezdetektől a napjainkig – A népi hagyományok továbbörökítéséről Fehér Ildikó tartott előadást

Roma festőművész élet – Festőművészek felkutatása az ifjúság között Ferkovics József

Cigány néptánc és népzene – A fiatalok bevonása a néptánc és népzene világába Horváth Zoltán a Kanizsa Csillagai együttes vezetője által

A cigány népművészet színes tárháza Kardos Ferenc bemutatásával

A cigány népzene modernkori változata Horváth Péter a Romungro Együttes vezetőjével

A nagykanizsai fiatalok (10-18 éves korosztály) kulturálódási szokásai és lehetőségei, különös tekintettel a hátrányos helyzetű roma és nem roma fiatalokra Farkas Tibor a Kanizsa Kulturális Központ igazgatója bemutatásával

Munkáim – Cigány festőművészet Kökény Róbert

Hagyományos mesterségek Kakas József vesszőfonó, népművészeti tárgyak készítőjének előadása

Baranya megyei munkásságunk a néptánc megismertetése az ifjúsággal Nagy Béla, a pécsi Roma Csillagok vezetőjének előadása

Hozzászólások, vita

 

Kulturális bemutatók:

Pécsi Csillagok- Pécs

Romungro Gypsi Band - Csorna

Kanizsa Csillagai - Nagykanizsa

Orsós Vendel- Nagykanizsa

 

A rendezvényünkön a roma kisebbség komplex helyzetképét szeretnénk felvázolni és pozitív példákon keresztül elvezetni a tudományos és laikus közéletet azokhoz a lehető leghatékonyabb megoldásokhoz, amely segítséget nyújthatnak a kisebbségpolitikai, közművelődési, társadalmi kérdések, és problémák kezeléséhez.

A rendezvényre igyekszünk minél több szakterületről kiváló és hiteles szakembereket meghívni. Ez azt a célt szolgálja, hogy minél szélesebb körben körüljárjuk a témát.

A rendezvény egész ideje alatt megtekinthető lesz az a kiállítás, ahol Kakas József, Ferkovics József és Kökény Róbert híres roma művészek által készített műveket mutatjuk be a nagyközönség számára. Ezáltal is demonstráljuk azokat az értékeket, melyeket kötelességünk megvédeni, teret adva a roma kultúra népszerűsítéséhez, és kibontakozásához.

Bízunk benne, hogy a meghívott segítő szervezetek, intézmények, és személyek közvetítik majd a laikus közélet felé is a konferencián elhangzottakat, hiszen ez is célunk.

Elérhetőségeink

  • +36 / 93 311 - 550
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 8800, Nagykanizsa Zrínyi u.42

08_tuv.jpg
06_fi.jpg
04_dan.jpg
03_eem.jpg
07_velux.jpg
01_okomenikus.jpg
05_autonomia.jpg
eet.jpg
02_ntp.jpg
plyzat.org logo.jpg