facebook   Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
KezdőlapProgramjainkAktuális programok„Játszva tanulni alkotótábor”

Bejelentkezés

Zöld Élettér Egyesület

Online

Oldalainkat 15 vendég és 0 tag böngészi

„Játszva tanulni alkotótábor”

A Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége 2012. október 02. napján a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott „Játszva tanulni alkotótábor” című 3604/03770 azonosítószámú pályázatát az NKA támogatásra alkalmasnak minősítette.

A táborban résztvevők célcsoportja elsősorban azon hátrányos helyzetű családok gyermekei, akik számára a nyári szünet tartalmas eltöltése nem megoldott. Szeretnénk nekik egy valóban hasznos eseménydús hetet ajándékozni, mely során számos program keretein belül kipróbálhatják magukat. A meghívott előadók nem csak prezentálnák épp az adott művészeti ágazatot, hanem az élménypedagógia módszerét alkalmazva, lehetőséget nyújtanának a gyerekeknek személyesen is megismerkedni vele.

Szövetségünknek a nyári programok között, a legfontosabb feladatai közé tartozik, hogy elsősorban hátrányos helyzetű roma, és nem roma fiatalok, nyári táboroztatását megvalósítsa. Mindezt azért, mert a tábor keretein belül egy olyan értékteremtő projektet kívánunk létrehozni, amely hosszútávon segítheti a gyermekek,- fiatalok személyiségfejlődését. Továbbá a közösségben történő életre való igényt szeretnénk feléleszteni bennük.

 

A programmal a következő konkrét célokat kívánjuk elérni:

- szabadidő tartalmas, hasznos eltöltése

- tudás átadása

- a munka fontosságának megismertetése

- az alkotás élményének az átélése.

Ezeken felül az általános célok:

- identitás erősítése

- hagyományőrzés, kultúra erősítése

- közösségfejlesztés

- értékteremtés

- környezettudatos szemlélet kialakítása.

A mai modern társadalomban a roma emberek egyre kevésbé ragaszkodnak hagyományaikhoz, szép lassan elvesztik őket. A többségi társadalomba integrálódásuk során kezdik elfelejteni sajátos nemzetiségi értékeiket. Szervezetünk szeretné azt elérni, hogy a roma nemzetiség megőrizze identitását, kultúráját, értékeiket. Ennek a feladatnak az elérése érdekében elsődlegesen a gyermekekre szeretnénk hatni, mert ők a felnövendő generáció, a jövő hírvivői.

 

A tábor megvalósítása során arra számítunk, hogy a fiatalok az átélt élmények következtében felelősebben gondolkodnak, cselekednek a hétköznapokban is, pozitív hatást gyakorolva kortársaikra, és szüleikre egyaránt.

Megértik és hasznosítják azon tapasztalatokat, melyekkel a tábor során lettek gazdagabbak, különös hangsúlyt fektetve az alkotás fontosságára, az értékek megőrzésére és továbbvitelére. A résztvevő fiatalok közvetlen környezete, valamint baráti és iskolai közössége mind részesül közvetve a tábor eredményeiből, hisz a táborozók a velük való kommunikáció és cselekvések során akaratlan is átadják a művészetekkel kapcsolatos ismereteiket. Ezek együttesen számottevő eredményt jelentenek.

A gyermekek, fiatalok számára tartott foglalkozások lehetővé tennék a problémák megbeszélését. Az esetlegesen zárkózottabb, nehezebben beilleszkedő gyermekek számára a csoportos foglalkozások megoldást jelenthetnek a nehézségek leküzdésére. Saját kultúrájuk felelevenítése, átélése segítene megőrizni, kialakítani, formálni identitásukat. Növekedhet a kreativitásuk, fejlődik a fantáziájuk, új dolgokra lesznek fogékonyabbak. Várhatóan jobban kezelik konfliktusaikat. A megismerés és a személyes tapasztalatok közelebb hozza a roma és nem roma gyermekeket, csökkenti a kialakult előítéleteket. A program során a roma és nem roma gyermekek között barátság szövődhet, és a külső jegyek háttérbe szorulnak a belső értékek mögött.

 

Foglalkozásokról bővebben:

Népismereti foglalkozás:

Fehér Ildikó romológia szakos bölcsész, magyar-történelem szakos általános iskolai tanár előadásában a gyermekek a történelemről, és kultúráról hallgathatnák meg előadását, mely alapokat adna a további előadók mélyebb értelmezéseibe.

Néptánc, és népzene bemutatása:

Horváth Zoltán a Kanizsa Csillagai Művészeti Egyesület vezetője. Gitáros, táncos roma előadóművész, oktató. Számos verseny győztese. A fiatalok számra roma népművészeti elemekkel tűzdelt előadást tartana, valamint bevonná a gyerekeket tánclépések megtanulásába, ezzel is közel hozná még az esetlegesen visszahúzódottabb, félénkebb gyermekeket is a többiekhez.

Rendőrségi prevenciós előadás:

A helyi rendőrség segítségét kérve, előadás a fiatalokat érintő problémák megelőzéséről, rendőrautó kipróbálása. Szituációs gyakorlatok eljátszása.

Gyöngyfűzés: Bogdán Erzsébet

Minden gyermeket bevonva gyöngyfűzés, karkötő készítés, különböző figurák készítésének rejtelmeibe, majd ezek megtanulása, minden gyermek saját maga készítene el egy-egy darabot, melyet hazavihet családjának bemutatásra.

Nyelvi foglalkozás (lovári): Dr. Lakatos Szilvia

A gyerekek számára a lovári nyelv alapjainak elsajátítása játékos formában. A roma nyelv szépségeinek bemutatása, hagyományok ápolása.

Festészet bemutatása: Ferkovics József

Híres, elismert roma festőművész enged betekintést a festőművészet világába a gyermekek számra, bemutató jelleggel, valamint rajztechnikák kipróbálásával fejleszthetik tudásukat, személyes tanácsadással segíti a művész a gyermekeket.

Elérhetőségeink

  • +36 / 93 311 - 550
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 8800, Nagykanizsa Zrínyi u.42

08_tuv.jpg
06_fi.jpg
04_dan.jpg
03_eem.jpg
07_velux.jpg
01_okomenikus.jpg
05_autonomia.jpg
eet.jpg
02_ntp.jpg
plyzat.org logo.jpg