facebook   Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
KezdőlapProgramjainkAktuális programok

Bejelentkezés

Zöld Élettér Egyesület

Online

Oldalainkat 134 vendég és 0 tag böngészi

Aktuális programjaink

A 2015. évi adományosztáson több szervezet összefogásával sikerült ajándékkén tartós élelmiszer csomagot adni a rászorulóknak. A zsúfolásig megtelt nagyteremben Cseresnyés Péter államtitkár mondott köszöntőt, illetve a Demokratikus Roma Vezetők Szövetségének elnöke, Nagy József György elmondta, a Polgári Körök és a Fidesz segítsége nélkül nem valósulhatott volna meg az adományosztás. Az ajándék műsor után a résztvevők átvehették névre szóló karácsonyi csomagjaikat. 

 

 

Bővebben...

A Demokratikus Roma Vezetők szövetsége december 3-án tartotta a 2015. évi Mikulás napi összejövetelét. A nevezetes eseményre minden kicsi és nagy gyermeket meghívtunk, mivel a Mikulás sok csomaggal érkezett a DRVSZ iroda nagytermébe. A rendezvény előtt, a korábban érkező diákokat, gyermekeket, érdeklődőket Magyar Tünde népművelő foglalta le, mert külön erre a napra készített hópehely díszeket, illetve tészta figurákat lehetett a szülőknek és a Mikulásnak ajándékozni. A Télapót Horváth Zoltán, a Kanizsa Csillagai Együttes méltán népszerű és híres gitáros- énekese segítségével invitálták a gyermekek. Közös énekléssel, híres Mikulás és Karácsonyi dalokkal várták a Télapót, s a csomagok átvétele előtt majd minden gyerek szavalt is a Mikulásnak.

 

 

 

 

Bővebben...

A „Romazuri”- Roma kisközösségek megerősítése Nagykanizsán elnevezésű program 2015. október 16-án lett életre hívva a Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége szervezésével. Nagy József György, a Demokratikus Roma Vezetők Szövetségének az elnöke köszöntötte a résztvevőket, hálásan megköszönve a megjelenésüket, részvételüket.A program legfőbb célja, a generációk összehozása, továbbá a roma kultúra és a szokások továbbörökítésének segítése az ifjabb generációk számára. A rendezvényt többféle programelemekkel színesítettük. Jelen volt a zene, a tánc, és kiegészítő programelemként gyermekfoglalkozások valósultak meg, továbbá álláskeresési technikákat bemutató workshop vette kezdetét, amely foglalkozást Fehér Ildikó vezetett. Ennek köszönhetően szinte minden korosztály érintett volt a megrendezett eseményen.

Bővebben...

A VIII. Országos Roma Fesztivált 2015. október 16-án rendezte meg a szervezet, melyet a Nagykanizsai VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban hívott életre. Mivel szövetségünk kiemelt feladataként tekint a roma hagyományok, a roma kultúra és a roma nyelv ápolására, fent tartására, ezért olyan rendezvényt szervezett, amely kiemelten odafigyel ezeknek a szerepeknek a felszínen tartására, ápolására. A hagyományőrzés szépsége mellett nagyon fontos volt a magyarországi romák érdekképviselete. A rendezvény szervezése közben folyamatosan az általunk képviselt célcsoport integrációját és társadalomban betöltött szerepét erősítettük. A műsort a Demokratikus Roma Vezetők Szövetségének elnöke, Nagy József György nyitotta meg, s köszöntötte a megjelent felnőtteket, gyermekeket, és elmondta, hogy mennyire fontos a tehetség ápolása, a közös rendezvényeken való részvétel, a közösségi élmény megszerzése. A zenei Tehetségkutató eredményhirdetése után a Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége közösségi termében várta a vendégeket egy kiállítással. A kiállítás többek között fiatal roma művészek, amatőr fotósok fényképeinek, képeinek, portréinak egy válogatott csokrából tevődött össze. A fotográfiák több különböző élethelyzetben megörökített roma személyeket, iskolásokat ábrázolt, mely a roma kultúrát és emberek mindennapjait nyersen, lakóhelyük közelében mutatott be.

 

 

Bővebben...

A 2015-ös nyári táborozás alkalmával a balatonberényi Ifjúsági- Erdei táborba látogattak el a Demokratikus Roma Vezetők Szövetségének a segítségével a rászoruló gyermekek. Az idei évben is olyan kisdiákok jöttek a táborba, akiknek más lehetőségük nincs a tartalmas, élményekben gazdag pihenésre. A tábor nem titkolt célja volt, hogy a táborozó, hátrányos helyzetű fiatalokból egy közösséget kovácsoljon, akik kiállnak egymásért, és a későbbiekben is összetartó csapat maradjon. A tábor alkalmával több előadót is meghívtunk, akik hagyományőrző, nyelvi és kultúrális témában tartottak érdekfeszítő előadást. A gyermekek minden nap élvezhették a strandolás örömeit, és a csoportos játékokat is. A szülői és gyermekek visszajelzése alapján a tábor rendkívül sikeresen zárult.

 

 

 

 

Bővebben...

A Nemzetiségi napra 2014. december 20-án került sor a Nagykanizsai Honvéd Kaszinó Tükörtermében. A programot Cseresnyés Péter, a Fidesz KDNP Országgyűlési Képviselője nyitotta meg. Őt követte Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés Elnökhelyettese, majd Dénes Sándor, Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármestere. Hegedűs István, az Országos Roma Önkormányzat Elnöke tartott beszédet. Vajda László Megyei Közgyűlés Nemzetiségi Bizottságának Elnöke is tiszteletét tette. A hagyományőrző, illetve művészeti előadások sokszínűsége is a palettára került a program során. Meghívásra került a Horvát nemzetiségek kulturális csoportja, a Német nemzetiségek kulturális csoportja, a Kanizsa Csillagai együttes, a Roma Csillagok, Fehér Kígyó és a Kopár Band.

 

Bővebben...

 

2014.06.13.-án rendeztük meg egész napos programunkat. Délelőtt Kincseink – roma történelmi, nyelvi és kulturális tudományos konferencia címmel tartottunk előadásokat a szervezetünk közösségi termében, ahol érdekes és színes programokkal vártuk az érdeklődőket. Nyitásként Nagy József György, a szerveztünk elnöke köszöntötte a megjelenteket. Elsőként Kardos Ferenc a Halis István városi könyvtár igazgatóhelyettese és Krúdy-díjas költő tartott előadást a "Néprajzi hagyományok" címmel. Utána Orsós Vendel az Eurife elnökétől hallhattunk érdekes beszámolót a Magyarországi beás cigányzene jelenlegi állapotáról és jövőjéről. Utolsó előadóként Lakatos Szilvia a PTE-BTK Neveléstudományi Intézet Romológia és Neveléstudományi Tanszék egyetemi tanársegédjének előadását hallgathattuk meg a "A lovári nyelv eredete" című előadásában.

Délutáni rendezvényünknek a Honvéd Kaszinó tükörterme adott helyet, ahol fantasztikus zenészek szórakoztatták a megjelenteket. Fellépett a budapesti Ternipe Együttes, a nagykanizsai Kopár Band, a Kanizsa Csillagai, a Beás Trió és a Pécsi Csillagok.

Bővebben...

 „VI. Országos Roma Fesztivál”

A Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés és Népművészet Kollégiumához benyújtott „VI. Országos Roma Fesztivál” című 3607/00648 azonosítószámú pályázatát a Közművelődés és Népművészet Kollégiuma 2012. december 3.-án támogatásra alkalmasnak minősítette.

Szövetségünk szervezésében jött létre más kulturális programok mellett évről-évre az I.-IV. Dunántúli Regionális Roma Fesztivál. 2008-ra a DRVSZ országos szintű szervezetté vált, ennek arányában nőtt fesztiválunk is országos méretűvé. Az azóta „Országos Roma Fesztivál” névre hallgató rendezvény 2011-ben új programelemmel bővült: tehetségkutató versenyt indítottunk, amely megmérettetésen fiatal roma előadóművészek indulhatnak. A hagyomány részévé vált, hogy a tehetségkutató nyertese a következő fesztiválon már fellépőként szerepel. Az elmúlt és az idei évek sikerességén felbuzdulva szeretnénk az Országos Roma Fesztivált 2013-ban is megrendezni.

Bővebben...

„Nyelvében él a nemzetiség”- tudományos konferencia

 

A Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége az Emberi Erőforrások Minisztériumához benyújtott „Nyelvében él a nemzetiség”- tudományos konferencia megnevezésű NEMZ-KUL-13-0661 azonosítószámú pályázatát az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásra alkalmasnak minősítette.

A hazai cigányság két csoportja, az oláh és beás népcsoport egyaránt áldozatául esett az 1971-1993-ig tartó, kétnyelvűség keretében lezajló nyelvi asszimilációnak. Számos oláh és beás népcsoport a mai napig igyekszik megőrizni kultúráját, s ápolni romani (ősi cigány), valamint archaikus román nyelvét. A nyelvüket még őrző beás és oláh cigányok a magyar cigányokhoz hasonlóan mindamellett nagyfokú, nagyrészt agresszív beavatkozásnak köszönhető asszimiláción mentek keresztül az utóbbi hatvan esztendő során. Az oláh és beás cigányság az '50-es évekig azért kerülte el sikerrel a többségi társadalommal való homogenizálódást, mert hagyományőrzésének nagyfokú megtartása a többségi társadalomtól való szignifikáns elkülönüléséből táplálkozott. Ezekben a hagyományos cigány közösségekben a különböző szerepek, szokások - egyértelműségük okán - tisztán és természetesen hagyományozódtak generációkon át. Az '50-es években kezdődött erőszakos asszimilációs törekvések miatt azonban a domináns, többségi társadalomtól tartott távolság csökkenésével párhuzamosan nőtt a kulturális jegyek átadásának-átvételének nehézsége. A nyelv- és a kulturális értékvesztés a mai középgeneráció gyermekeinél teljesedett be: a 15-20 éves korosztály már egyáltalán nem beszéli, s legtöbbször nem is érti a nagyszülei által használt ősi nyelvet, a hagyományok ismerete nélkül él.

Bővebben...

„Lumina – Lámpás” Tehetségsegítő program

 

A Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége 2013. január 20. napján pályázatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumához. A „Lumina – Lámpás” Tehetségsegítő program NTP-RITP-12-P027 azonosítószámú pályázatának szerződéskötésére 2013. május 31.-én került sor.

A szervezet lényeges célkitűzéseként jelent meg a tehetséges roma fiatalok tanulmányainak támogatása, segítése, hogy később a magas szintű egyetemes kultúrával és tudományos ismeretekkel, nyelvtudással rendelkező roma értelmiség csoportját bővíthessék. Ennek érdekében az Oktatásért Közalapítvány támogatásával valósította meg a szervezet kettő, művészeti és társadalomtudományi tehetségműhely programját, melynek keretében 20-20 fő nagykanizsai roma származású/hátrányos helyzetű tehetséges 5.-10. osztályos tanulónak a megsegítését, támogatását, művészeti fejlesztését valósította meg. Folyamatban lévő projektként van jelen a szervezet tevékenységében a TANDEM Fejlesztési Alap támogatásából megvalósuló komplex fejlesztési program, mely a nagykanizsai Családok Átmeneti Otthonában élő 1-14 éves gyermekek részképesség és szociális képesség fejlesztését valósítja meg a szülők számára nyújtott munkaerő-piaci tréningekkel és motivációt megerősítő foglalkozásokkal párhuzamosan.

Bővebben...

"Lendületben"című

Kulturális kavalkád konferencia és Roma- expo


A Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége 2013. május 31. napján pályázatot nyújtott be a Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Művelődési és Sportosztályára. A „Lendületben"című kulturális kavalkád konferencia és roma- expo pályázat szerződéskötésére 2013. augusztus 5.-én került sor.

Szeretnénk megrendezni egy konferenciát a cigányság népművészete témakörben. Elsődleges célunk meghatározni azt, hogy miképp tudunk a népművészet fennmaradásáért küzdeni. Egy nép számára a hagyományai és kultúrája, ezen belül is a legfőképpen a népművészet jelenti a fennmaradást.

A roma kultúrának nagy hagyománya van. Azonban napjainkban egyre inkább kezdi elveszíteni jelentőségét. Az asszimilálódás következtében a cigány etnikai kisebbség inkább lemond saját népének kultúrájáról, minthogy a többségi társadalom stigmatizálja őket.

Konferenciánk fő témája: a roma ifjúság számára miként tudjuk leginkább továbbítani a roma néphagyományainak értékeit. Szeretnénk átfogóan, mindenre kiterjedően értelmezni a témát, ezért minden olyan szemszögből meg kívánjuk vizsgálni, amely összekapcsolható a aromák kultúrája.

Bővebben...

„Játszva tanulni alkotótábor”

A Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége 2012. október 02. napján a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott „Játszva tanulni alkotótábor” című 3604/03770 azonosítószámú pályázatát az NKA támogatásra alkalmasnak minősítette.

A táborban résztvevők célcsoportja elsősorban azon hátrányos helyzetű családok gyermekei, akik számára a nyári szünet tartalmas eltöltése nem megoldott. Szeretnénk nekik egy valóban hasznos eseménydús hetet ajándékozni, mely során számos program keretein belül kipróbálhatják magukat. A meghívott előadók nem csak prezentálnák épp az adott művészeti ágazatot, hanem az élménypedagógia módszerét alkalmazva, lehetőséget nyújtanának a gyerekeknek személyesen is megismerkedni vele.

Szövetségünknek a nyári programok között, a legfontosabb feladatai közé tartozik, hogy elsősorban hátrányos helyzetű roma, és nem roma fiatalok, nyári táboroztatását megvalósítsa. Mindezt azért, mert a tábor keretein belül egy olyan értékteremtő projektet kívánunk létrehozni, amely hosszútávon segítheti a gyermekek,- fiatalok személyiségfejlődését. Továbbá a közösségben történő életre való igényt szeretnénk feléleszteni bennük.

Bővebben...

ELINDULTAK A KÉPZÉSEK

A „Nő az esély” projekt keretén belül 2012. december 19-én, Békéscsabán, 2013 tavaszától pedig az ország minden megyéjében elindultak a tervezett képzések.


Az Országos Roma Önkormányzat, mint főpályázó a Türr István Képző és Kutató Intézet közreműködésével 2013. augusztus 30-án, Nagykanizsán elindította az óvodai dajka, valamint a gyermek és ifjúsági felügyelő tanfolyamot. A három hónapos OKJ-s képzés összesen több, mint 40 roma asszony, hölgy részvételével indult meg.

A 300 órás óvodai dajka tanfolyamnak a Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége biztosítja a helyet. A képzés három modulból épül fel: a gondozási és nevelési feladatok, takarítási feladatok, és egyéb feladatok az óvodai tevékenységben. Valamennyi szakmai egység modulzáró vizsgával, illetve egyéni értékeléssel fejeződik be. A sikeres gyakorlati és szóbeli vizsga után közoktatási intézményekben (nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben), illetve a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményekben (családi napközi segédgondozó, házi gyermekfelügyelet segédgondozó, gyermekek átmeneti otthona gyermekfelügyelő munkakörben) helyezkedhetnek el. 

Bővebben...
Ökumenikus Szeretetszolgálat

TANDEM – Ökumenikus Fejlesztési Alap - 2012

„Kézfogás” – Együtt a hátrányos helyzetű családok megsegítéséért

A Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége és a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete összefogásából született projekt célja, hogy a Nagykanizsán működő Magyar Vöröskereszt Családok Átmeneti Otthona kiskorú és felnőtt lakói számára segítséget nyújtson a sikeres tanulás, álláskeresés, elhelyezkedés területén, ezáltal elősegítse az érintett családok önálló életvitelének későbbi megvalósulását.
A program 8 hónapos időtartama alatt a közintézmények és civil szervezetek összefogásában a CSÁO-ban élő gyermekek számára szakemberek és önkéntes segítők bevonásával biztosítunk egyéni és közös foglalkozásokon alapuló részképesség és szociális képesség fejlesztő tréningeket.
Bővebben...
A születésnapi kulturális rendezvényünk időpontja: 2012.11.09.
Helyszín: Móricz Zsigmond Művelődési Ház, Nagykanizsa, Hajgató Sándor út 1.
Bővebben...
Konferencia időpontja: 2012.10.12.
Helye: Nagykanizsa Zrínyi utca 42. DRVSZ Iroda tanácsterme.
13:00 Konferencia megnyitó
Bővebben...
Rendezvény ideje: 2012. 09. 21.
Rendezvény helyszíne: Nagykanizsa, Kiskastély és Plakátház
A tavalyi év során hasonló céllal megrendezett programunk sikereire tekintettel ismételten szeretnénk megrendezni egy konferenciát a cigányság népművészete témakörben. Elsődleges célunk meghatározni azt, hogy miképp tudunk a népművészet fennmaradásáért küzdeni. Egy nép számára a hagyományai és kultúrája, ezen belül is a legfőképpen a népművészet jelenti a fennmaradást.

A roma kultúrának nagy hagyománya van. Azonban napjainkban egyre inkább kezdi elveszíteni jelentőségét. Az asszimilálódás következtében a cigány etnikai kisebbség inkább lemond saját népének kultúrájáról, minthogy a többségi társadalom stigmatizálja őket.
Bővebben...

Elérhetőségeink

  • +36 / 93 311 - 550
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 8800, Nagykanizsa Zrínyi u.42

08_tuv.jpg
06_fi.jpg
04_dan.jpg
03_eem.jpg
07_velux.jpg
01_okomenikus.jpg
05_autonomia.jpg
eet.jpg
02_ntp.jpg
plyzat.org logo.jpg