facebook   Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
KezdőlapBemutatkozás

Bejelentkezés

Zöld Élettér Egyesület

Online

Oldalainkat 122 vendég és 0 tag böngészi

Bemutatkozás

A Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége 2002. novemberében kezdte meg működését. Elnöke Nagy József György. Elsődleges célja kezdetben és jelenleg is, hogy tevékenységével hozzájáruljon az emberi jogok érvénysülésén keresztül a cigányság életkörülményeinek javításához, integrációjuk elősegítéséhez.

A Szövetség irodája Nagykanizsa városközpontjában, a Zrínyi út 42. szám alatt található. Az épületet Nagykanizsa Megyei Jogú Város Ingatlankezelési Intézményétől bérli, amely minden szempontból biztosítja az ott dolgozók munkavégzéséhez és az ügyfelek, látogatók megfelelő ellátásához szükséges feltételeket. A DRVSZ országos jellegét mutatja, hogy a szervezet a megyében 50-, a Dunántúlon 140-, Magyarországon pedig 180-190 cigány kisebbségi önkormányzattal és civil szervezettel tartja a kapcsolatot. A hatékony jogvédő és segítő tevékenység érdekében a kisebbségi szervezeteken kívül jó kapcsolatot ápol az állami intézményekkel, hivatalokkal is, fontosnak tartja a velük megvalósuló, partnerségen alapuló együttműködést.

A szervezet folyamatosan bővülő tevékenységgel képviseli a Magyarországon élő hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású személyek érdekeit. Ennek során arra törekszünk, hogy minél szélesebb körben ismert legyen maga a szervezet és munkássága is. Annak biztos tudatában tesszük ezt, hogy a közös munka, a több szervezet összefogásában megvalósuló programok, nagyobb szabású feladatok elvégzését is lehetővé teszik.

Az együttműködési partnerség létrehozását rendkívül fontosnak tartja a DRVSZ, mivel a folyamatos és sikeres működéshez elengedhetetlen, hogy a szervezet szerepe ne csak a közvetlen környezetében legyen ismert és aktív. Továbbá hasznosítható a partnerség a kölcsönös bizalom és egymás iránti tisztelet kialakítására is. Így a szervezetek segíthetik egymás tevékenységének eredményességét, kölcsönösen erősítve a helyi programok hatékonyságát. A DRVSZ ugyanis abban hisz, hogy a helyi problémákat leghatékonyabban helyi szakemberek, munkaerők és vezetők részvételével lehet kezelni, így a DRVSZ első sorban szakmai tudásának és kapcsolatrendszerének biztosításával, valamint teljes technikai és szakmai hátterével kívánja támogatni a helyi szervezeteket, a helyi programokat.

Az alapító okirathoz hűen a roma népesség érdekében végzett munka irányelvei közé tartoznak a következők:

  • foglalkoztatási és képzési programok indítása;
  • hagyományuk és kultúrájuk megőrzése, ápolása céljából programok, rendezvények szervezése, lebonyolítása;
  • regionális, országos és nemzetközi kapcsolatok kiépítése;
  • a romák társadalmi elfogadását elősegítő rendezvények, programok szervezése
  • szociális-, egészségügyi-, gazdasági-, kommunikációs-, illetve szabadidős tevékenységek megvalósítása;
  • szociális adminisztrációs tevékenység végzése, hivatali ügyintézésben nyújtott támogatás


A hatékony működéshez szükséges forrásokat az egyesület tagdíjjal és a folyamatosan kiírt pályázatok által biztosítja, amelyeket igyekszik maximálisan kihasználni. Állandóan újabb pályázati lehetőségeket keresve biztosítjuk szerveztünk működésének stabilitását, illetve a roma lakosságért vállalt terveink megvalósítását. Célunk, hogy minden megkezdett és sikeresen működő programunkat újabb projektekkel bővítsük.

A programok megvalósításával, az általunk képviselt célcsoport integrációját és társadalomban betöltött szerepét kívánjuk folyamatosan erősíteni. Tevékenységünk sikeres megvalósításához a szervezetnél foglalkoztatott munkatársak magas színvonalú szakmai hozzáértése és odaadó munkája szolgáltatja az alapot. A szövetség a különböző programokon kívül legfontosabb feladatának tekinti a magyarországi romák érdekképviseletét.

Szövetségünk tudatosan készült arra, hogy megjelenjen az ütőképes országos szervezetek között, ennek érdekében 2008. február 6-án országos hatókörűvé vált. Eddig tagszervezetei a dunántúli régióból kerültek ki, viszont mostanra megérett az országos szintű működésre. A DRVSZ alapvető stratégiája kétirányú. Gazdaságilag független autonóm szervezet, mint ahogy azok is, akik a szövetséghez csatlakoznak. A politikai tevékenységét ügyvivő testület irányítja. A testület tagjai a megyei tagszervezetek elnökei, akik egyenrangú szavazati joggal rendelkeznek.

Célunk olyan új erőt felmutatni a roma közéletben, amely hiteles, és legmagasabb szinten is tudja képviselni a Magyarországon élő romák érdekeit. Egy olyan  együtt gondolkodó, felelősségteljes tömörülést kívánunk létrehozni, amely partnere  a kormány gazdasági programjának és ennek a stratégiai programjának aktív részese tud lenni. A szövetség hosszú távú cselekvési tervének alapja, hogy a valódi értéket képviselő gyakorlati tapasztalatot ötvözze a roma értelmiség biztos tudásával. El szeretnénk kerülni, hogy a roma lakosságot  bármiféle politikai irányzat megossza. A magyarországi cigányságot sújtó évtizedes gondokat ugyanis csak közösen, felelősségteljes és tudatos gondolkodással, tevékenységgel lehet kezelni. Aktív részesei akarunk lenni sorsunk jobbra fordulásának elősegítésében. Az ügyvivő testület elvárható feladata, hogy azt a politikai irányt kövesse, amely képes arra, hogy a magyarországi romákat kivezesse a kilátástalan helyzetükből.

Képesek és alkalmasak vagyunk arra, felismerve eddigi gyengeségeinket, és okulva eddigi hiányosságainkból, hogy egyenrangú partnerségen alapuló szervezetként képviseljük a romák, és  valamennyi  hátrányos helyzetű társadalmi csoport érdekeit.

Elérhetőségeink

  • +36 / 93 311 - 550
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 8800, Nagykanizsa Zrínyi u.42

08_tuv.jpg
06_fi.jpg
04_dan.jpg
03_eem.jpg
07_velux.jpg
01_okomenikus.jpg
05_autonomia.jpg
eet.jpg
02_ntp.jpg
plyzat.org logo.jpg